I le tali atu i le mataupu a Meng Wanzhou, na taʻua ai e le White House e faapea "e le o se fesuiaiga lea" ma fai mai "o le tulafono a Amerika e faasaga ia Saina e leʻi suia"

Talu ai nei, o le autu o le faʻasaʻolotoina o Meng Wanzhou ma le toe foʻi saogalemu e le gata i luga o le suʻesuʻeina vevela o faʻasalalauga faʻasalalauga faʻalotoifale tetele, ae ua avea foi ma taulaiga o le aufaasālalau mai fafo.
O le US Department of Justice na sainia talu ai nei se maliliega ma Meng Wanzhou e tolopo le moliaga, ma na toe faaui i tua e le US lana talosaga mo le toe aumaia i Kanata. Na tuua e Meng Wanzhou Kanata e aunoa ma le ioeina pe totogi se sala tupe ma toe foi i Saina i le afiafi o le 25 taimi o Beijing. Talu ai na toe foʻi Meng Wanzhou i le fale, o le malo o Biden na matua faitioina e nisi o tagata malosi i Saina. I le 27th US local time, na fesiligia ai e le au tusitala le failautusi a le White House, pusaki, pe o le mataupu a Meng Wanzhou ma mataupu e lua a Kanata o le "fetufaaiga o pagota" ma pe na auai le White House i le faamaopoopoina. Fai mai Pusaki "e leai se sootaga". Fai mai a ia, o se "faaiuga faaletulafono tutoʻatasi" a le US Department of Justice ma "e leʻi suia la tatou faiga faʻavae a Saina".
E tusa ai ma le Reuters, i le aso 27 o Setema i le lotoifale, na fesili saʻo ai se tusitala "pe na auai le White House i le feutagaiga o le 'Fetufaaiga' i le va o Saina ma Kanata i le Aso Faraile talu ai".
Na tali muamua le failautusi a le White House, pusaki, “tatou te le talanoa i lea tulaga. Matou te taua o le gaioiga a le Matagaluega o Faamasinoga, o se matagaluega tutoatasi. Ose mataupu fa'amalosia tulafono, fa'apitoa e a'afia ai tagata faigaluega a le Huawei ua fa'amalolo. O le mea la lea, o se mataupu faaletulafono lea.”
Fai mai Pusaki o se “tala fiafia” mo Kang Mingkai le toe foi i Kanata ma “matou te le nanaina lo matou faalauiloa o lenei mataupu”. Ae ui i lea, na ia faamamafaina e leai se "soʻotaʻiga" i le va o lenei mea ma le alualu i luma lata mai o le mataupu a Meng Wanzhou, "Ou te manatu e taua tele le faʻaalia ma matua manino e uiga i lenei mea", ma toe fai mai o le US Department of Justice. e “tutoatasi” ma e mafai ona faia “faaiuga tutoatasi e faamalosia tulafono”.
Na faaopoopo mai e Pusaki “e leʻi suia la tatou faiga faavae a Saina. Tatou te le sailia ni feeseeseaiga. O se mafutaga faatauva.”
I le tasi itu, na tautino ai e pusaki o le a ia galulue faatasi ma ana paaga ina ia “faafoeina e Saina” moliaga le talafeagai o loo lisiina e le malo o Amerika; A'o fa'amamafaina e faapea "o le a fa'aauau pea ona matou galulue fa'atasi ma Saina, fa'atumauina avanoa feso'ota'iga matala, fa'afoe fa'atauva'a fa'atatau, ma fa'atalanoa vaega e ono mafai ona fiafia i ai".
I le fonotaga masani a le au tusitala a le Matagaluega o le Va i Fafo a Saina i le aso 27, na faatusatusa ai e le au tusitala mai fafo le mataupu o Meng Wanzhou ma mataupu e lua a Kanata ma fai mai "o nisi tagata i fafo e talitonu o le taimi na tatala ai Kanata e toalua e faamaonia ai o Saina. o loʻo faʻatinoina 'le tipiloma faʻamalosi ma faʻamalosi faʻamalosi'." i le tali atu, na tali atu Hua Chunying o le natura o le Meng Wanzhou na tupu e matua ese lava mai le mataupu Kang Mingkai ma Michael. O le mea na tupu ia Meng Wanzhou ose sauaga fa'apolokiki faasaga i tagatanuu Saina. O le faʻamoemoe o le taofiofia o pisinisi maualuga a Saina. Ua toe foi saogalemu atu Meng Wanzhou i le tina i ni nai aso talu ai. O Kang Mingkai ma Michael na masalomia i ni solitulafono e lamatia ai le saogalemu o le atunuu o Saina. Na talosaga i latou e tatala i tua e fa’atali ai le fa’amasinoga autu ona o gasegase o le tino. Ina ua mae'a fa'amaoniga a matagaluega talafeagai ma su'esu'ega a fa'alapotopotoga fa'apolofesa fa'afoma'i, ma fa'amaonia e le amepasa a Kanata i Saina, na fa'amaonia e le fa'amasinoga talafeagai a Saina le tatala i tua a'o fa'atali le fa'amasinoga e tusa ai ma le tulafono, lea e tatau ona fa'atinoina e totoga o le puipuiga a le atunu'u a Saina.


Taimi meli: Sep-30-2021