Na manumalo Abdul Razak gulna i le Nobel Prize for Literature

I le 13:00 taimi i le lotoifale ia Oketopa 7, 2021 i Stockholm, Suetena (19:00 Beijing taimi), na tuuina atu ai e le Swedish Academy le 2021 Nobel Prize mo tusitusiga i le tusitala Tanzania abdulrazak gurnah. O le tautalaga o le faʻailoga e faapea: "i le vaʻaia o lona le faʻafefeteina ma le agaalofa malamalama i le aʻafiaga o colonialism ma le taunuuga o tagata sulufaʻi i le va i le va o aganuu ma le atunuʻu tele."
Gulna (na fanau i Zanzibar i le 1948), 73 tausaga, o se tusitala tala Tanzania. E tusitusi o ia i le gagana Peretania ma ua nofo nei i Peretania. O lana tala sili ona ta'uta'ua o le parataiso (1994), lea na fa'apu'upu'u mo le fa'ailoga Booker ma le taui Whitbread, a'o le lafoa'iina (2005) ma le sami (2001) sa fa'au'u mo le fa'ailoga Booker ma le Los Angeles Times Book Award.
Ua e faitau i ana tusi po o ana upu? O le upega tafaʻilagi aloaia a le Nobel Prize na tuʻuina atu se fesili. E pei o le taimi o fa'asalalau, 95% o tagata na fai mai latou te "le'i faitauina".
Na fanau Gulna i le motu o Zanzibar i le talafatai o Aferika i Sasaʻe ma alu i Egelani e aʻoga i le 1968. Mai le 1980 i le 1982, na aʻoaʻo ai gulna i le Bayero University i Kano, Nigeria. Ona alu lea o ia i le Iunivesite o Kent ma maua lona faailoga faafomai i le 1982. Ua avea nei o ia ma polofesa ma faatonu faauu o le matagaluega Peretania. O ana mea e fiafia i ai aʻoaʻoga o tusitusiga postcolonial ma talanoaga e fesoʻotaʻi ma colonialism, aemaise lava i latou e fesoʻotaʻi ma Aferika, Caribbean ma Initia.
Na ia fa'asa'oina ni voluma e lua o tala i tusitusiga a Aferika ma fa'asalalau le tele o tala e uiga i tusitala postcolonial fa'aonaponei, e aofia ai v. S. Naipaul, Salman Rushdie, ma isi. O ia o le faatonu o le kamupani Cambridge ia Rushdie (2007). Sa avea o ia ma faatonu sao o le mekasini wasafiri talu mai le 1987.
E tusa ai ma le tweet aloaia a le Nobel Prize, ua lomia e abdullahzak gulna ni tala e sefulu ma le tele o tala pupuu, ma o le autu o le "suavai le vevesi" e alu i ana galuega. Na amata ona tusitusi ina ua sau i Peretania o se tagata sulufaʻi i le 21 o ona tausaga. E ui lava o le Swahili o lana gagana muamua, ae o le Igilisi o lana gagana tusitusi autu. O le tumau pea o Gulner i le upu moni ma lona tetee i mafaufauga faafaigofie e matagofie. Ua lafoaʻia e ana tusi le faamatalaga maumaututū ma seʻi o tatou vaai i aganuu eseese o Aferika i Sasaʻe e lē masani ai tagata i le tele o isi vaega o le lalolagi.
I le lalolagi tusitusi a gulna, ua suia mea uma – manatua, igoa, faasinomaga. O ana tusi uma o loʻo faʻaalia ai se suʻesuʻega e le gata e faʻaosofia e le manaʻo mo le poto, lea e lauiloa foi i le tusi mulimuli ane (2020). O lenei suʻesuʻega e leʻi suia lava talu ona amata ona tusitusi i le 21 o ona tausaga.


Taimi meli: Oke-09-2021