Matagaluega o Mataupu Tau le Va i Fafo: i le avea ai o se itumalo o Saina, Taiwan e le agavaa e auai i Malo Aufaatasi

O le aoauli nei (12) na faia ai se fonotaga masani a le Matagaluega o le Va i Fafo. Na fesiligia e se tusitala: Talu ai nei, na faitio soo ai tagata taʻitoʻatasi faaupufai i Taiwan e faapea o le aufaasālalau mai fafo na latou faaseseina ma le loto i ai le Resolution 2758 a le UN General Assembly Resolution 2758, ma fai mai "o lenei iugafono e leʻi fuafuaina ai le sui o Taiwan, ma e oo lava ia Taiwan e leʻi taʻua i totonu". O le a se faamatalaga a Saina i lea tulaga?
I lea tulaga, na taʻua ai e le failauga o le matagaluega i fafo, Zhao Lijian, e le talafeagai faamatalaga a tagata taʻitoʻatasi faaupufai i Taiwan. Ua faailoa soo mai e Saina lona tulaga i mataupu tau Taiwan a le Fono Tele a Malo Aufaatasi. Ou te fia faamamafa atu vaega nei.
Muamua, e tasi lava Saina i le lalolagi. O Taiwan ose vaega e le mafai ona fa'amavaeina o le teritori o Saina. O le malo o le Malo o Saina e na o le pau lea o le malo e fai ma sui o Saina atoa. Ole mea moni fa'avae lea ua amana'ia e le atunu'u fa'avaomalo. O lo tatou tulaga o le pipii atu i le tasi Saina e le suia. E le mafai ona luitauina o tatou uiga e faasaga i “Saina e lua” ma le “tasi Saina, tasi Taiuani” ma le “Tutoatasi o Taiuani”. E le maluelue lo tatou naunautaiga e puipuia le pule silisili ese a le atunuu ma le faamaoni faaitulagi.
Lona lua, o Malo Aufaatasi o se faalapotopotoga faava-o-malo faava-o-malo e aofia ai setete malo. General Assembly Resolution 2758, talia i le 1971, ua mae'a ona foia le mataupu o le sui o Saina i Malo Aufaatasi i faiga faaupufai, faaletulafono ma taualumaga. O fa'alapotopotoga fa'apitoa uma a Malo Aufaatasi ma le Failautusi a Malo Aufaatasi e tatau ona usita'i i le fa'avae e tasi a Saina ma le I'ugafono a le Fono Tele 2758 i so'o se mataupu e aofia ai Taiwan. I le avea ai o se itumalo o Saina, e le agavaa Taiwan e auai i Malo Aufaatasi. O fa'ata'ita'iga i tausaga ua mavae, ua fa'aalia atoatoa ai le iloa e Malo Aufaatasi ma sui lautele e na'o le to'atasi lava Saina i le lalolagi, o Taiwan ose vaega e le mafai ona fa'ateaina o le teritori o Saina, ma fa'aaloalo atoatoa i le fa'atinoina e Saina o le pule silisili ese ia Taiwan.
Tolu, General Assembly Resolution 2758 o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga faaletulafono faʻavaomalo, o loʻo tusia i le uliuli ma le paʻepaʻe. E le mafai e le pulega a Taiwan ma soʻo se tasi ona faʻafitia pe faʻafefe. E leai se ituaiga o "tutoatasi o Taiwan" e mafai ona manuia. O taumatematega faavaomalo a tagata taʻitoʻatasi a Taiwan e uiga i lenei mataupu o se luʻitau mataʻutia ma faʻaosoosoga ogaoga i le mataupu faavae e tasi a Saina, o se soliga mataʻutia o le General Assembly Resolution 2758, ma se tautalaga masani "Tutoatasi Taiuani", lea matou te tetee malosi. O lenei faʻamatalaga ua faʻamoemoe foi e leai se maketi i le lalolagi lautele. Matou te talitonu atoatoa o le malo o Saina ma le mafuaaga tonu a tagata o le puipuia o le pule a le atunuu ma le faamaoni o le teritori, tetee i le vavae ese ma le iloaina o le toe tuufaatasia o le atunuu o le a faaauau pea ona malamalama ma lagolagoina e Malo Aufaatasi ma le tele o Sui Usufono. (CCTV Tala Fou)


Taimi meli: Oke-12-2021