O loʻo faʻatupulaia le fefaʻatauaʻiga i le lalolagi atoa o le ginger Saina, ma o le tau i maketi i Europa o loʻo faʻamoemoe e faʻaauau pea ona siitia

I le 2020, na aʻafia e le COVID-19, o le tele ma le tele o tagata faʻatau na filifili e kuka i le fale, ma o le manaʻoga mo mea faʻamaʻi suamalie na faʻateleina. O Saina o le atunu'u e pito sili ona tele le fa'atauina atu o le ginger, e tusa ma le tolu-kuata o le aofa'i o fefa'ataua'iga i le lalolagi. I le 2020, o le aofaʻi o le faʻatau atu o le ginger e faʻamoemoe e tusa ma le 575000 tone, o se faʻaopoopoga o le 50000 tone nai lo le tausaga talu ai. I le fa'ai'uga o Oketopa i tausaga ta'itasi, e amata ai ona selesele le ginger Saina, e 6 vaiaso e selesele ai i le ogatotonu o Tesema, ma e mafai ona fa'atau atu i maketi i fafo mai le ogatotonu o Novema. I le 2020, o le ai ai timuga mamafa i le vaitau o le seleselega, lea o le a aʻafia ai le fua ma le lelei o le ginger i se tulaga patino.
Ole fua Saina e tele lava ina auina atu i atunuu Asia i Sautesasae e pei o Bangladesh ma Pakisitana. E tusa ai ma faʻamaumauga, o le fualaʻau o loʻo auina atu i fafo e tusa ma le afa o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo. E soso'o ma le maketi a Europa, e masani lava ona fa'amamago le fuala'au, ma Netherlands o lona maketi fa'atau atu. I le afa muamua o le 2020, o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo na siitia i le 10% i luga o le vaitaimi tutusa i le 2019. E oʻo atu i le faaiuga o le 2020, o le aofaʻi o oloa auina atu i fafo o le ginger e faʻamoemoe e sili atu i le 60000 tone. I le taimi lava e tasi, o Netherlands foi o se nofoaga femalagaiga mo fefaʻatauaʻiga o meaʻai i atunuu o le EU. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻaulufale mai a le EU i le 2019, o le aofaʻi o le 74000 tone o le ginger na faaulufale mai, lea e 53000 tone na faaulufale mai e Netherlands. O lona uiga o le ginger Saina i le maketi i Europa masalo e aumai mai Netherlands ma tufatufa atu i atunuu eseese.
I le 2019, o le aofaʻi o le ginger na faʻatau atu i Peretania i le maketi Saina na faʻaititia. Ae ui i lea, o le a malosi le toe faʻaleleia i le 2020, ma o le faʻatau atu o le ginger o le a sili atu i le 20000 tone mo le taimi muamua. I le vaitau o le Kerisimasi, na faʻateleina le manaʻoga mo le ginger i le maketi i Europa. Peitai, ona o le maualalo o le gaosiga o le ginger i Saina i lenei vaitau, o le manaoga i le maketi i Europa e le lava le sapalai, ma mafua ai ona siitia le tau o le ginger. Na ta'ua e se tagata fa'atau fualaau 'aina ma fuala'au mai Peretania, ua fa'aluaina le tau o le fua o le suka. Latou te faʻamoemoe o le tau o le ginger o le a faʻaauau pea ona siitia i le 2021 ona o le faʻamaʻi. Ua fa'ailoa mai e tusa ma le 84% le aofa'i o le 'aumaia mai Peretania mai fafo mai Saina.
I le 2020, na feagai le ginger Saina ma tauvaga malosi mai Peru ma Pasila i le maketi a Amerika, ma faʻaititia le aofaʻi o oloa auina atu i fafo. Ua lipotia mai e mafai ona oʻo atu i le 45000 tone a Peru i le 2020 ma le itiiti ifo i le 25000 tone i le 2019. O le a siʻitia le aofaʻi o oloa auina atu i fafo a Brazil mai le 22000 tone i le 2019 i le 30000 tone i le 2020. ginger i le maketi i Europa.
E taua le ta’ua o le ginger na gaosia i Anqiu, Shandong, Saina na auina atu i Niu Sila mo le taimi muamua ia Fepuari 2020, lea na tatala ai le faitotoa i Oceania ma faatumulia ai le avanoa o le ginger Saina i le maketi Oceanian.


Taimi meli: Oke-26-2021